De paarden maken het verschil

Ik ben sinds juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training. In 2021 begon ik de specialisatie in hoogsensitiviteit, vervolgens de specialisatie zelfvertrouwen voor kinderen. Paardencoaching wordt vaak gezien als zweverig maar het is allesbehalve dat, ik zal uitleggen hoe dit vanuit het paard werkt:


Wat is paardencoaching?

.

Waarom coaching met paarden?

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk, slim, alert of een combinatie hiervan? Dit checken ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn, ieder paard heeft zijn eigen rol.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn neus gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt.Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien.

Ik als coach herken deze signalen en zal dit benoemen, hierdoor wordt bij de deelnemer duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt en kan hij of zij stappen gaan zetten in de richting wat voor hem/haar goed voelt en is hij/zij in staat om actief stappen te ondernemen in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.


Hoe ziet een sessie er uit?

Ik kan van te voren niet zeggen hoe een sessie eruit gaat zien. Dat ligt heel erg aan de reden waarom je er bent en hoe het paard reageert.

Met kinderen gebruik ik de paarden meer als voorbeelden of ondersteuning. We doen leuke opdrachten en oefeningen: de kinderen lopen een parcours met de paarden, ze gaan de paarden poetsen en versieren en daar bedenk ik dan aansluitende vragen bij die horen bij thema’s als: omgaan met complimenten en kritiek, hoe bescherm je je eigen ruimte, hoe zeg je nee enzovoort.

Bij volwassenen gebruik ik andere opdrachten zoals: kijk of het paard je wilt volgen, of je het paard een bepaalde richting in kan krijgen, tempo bepalen en het paard wegsturen.Maar meestal begint de eerste sessie als de spiegelsessie. Hierbij sta je met een paard in de ruimte en kan je zelf ervaren hoe het paard reageert en ga je heel veel van je eigen gedachten in het paard herkennen. Wat natuurlijk logisch is, want een paard reageert gewoon vanuit zijn natuur. Tijdens dit proces ben ik gewoon een luisterend oor. Door deze spiegel en de vragen die ik ga stellen ga je meer nadenken over jezelf en je doelen en je denkpatronen. Ik maak hierbij gebruik van verschillende gesprekstechnieken.

Als je bij mij komt met een angst probleem dan maken we meer gebruik van de troostende kant van paarden. Paarden laten je ervaren dat er om je heen meer ruimte is waardoor de angst gedragen kan worden, dat de angst een functie heeft en niet weggedrukt wilt worden.


Spanning?

Een paard doet ook nog iets anders: hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen.Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan verdriet, woede en blijdschap, als iedereen op het werk gestressed rondloopt, is de kans groot dat jij dit ook overneemt. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken.Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching gehad hebben, geven vaak aan dat ze zich na afloop ‘lichter’ te voelen dan voorheen. Dit is logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.


Wil je hier meer over weten?Check dan mijn andere website: 
www.HulpMetPaarden.n
l