Angsten hebben is heel logisch en helemaal niet raar, het wordt alleen vervelend als je bang bent om de dingen te doen die je graag wilt.Bang, onzeker of angstig zijn met paarden terwijl je graag met ze om gaat is niet fijn en ik help je hier graag bij.We beginnen in kleine stapjes en zodra je je op je gemak voelt, zetten we pas de volgende stap.Ik heb, mede dankzij mijn paarden, al bij veel mensen het vertrouwen en plezier teruggegeven op en naast het paard. Wekelijks komen er mensen met angsten bij mij op stal en gaan weer voldaan naar huis.

De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden.

Waar komt angst vandaan?

Schaam je zeker niet, ondanks dat er in de paardenwereld vaak nog een taboe op de angst zit. Ruim 80 tot 95 % van de mensen die met paarden omgaan heeft wel eens last van angst, dit is van de beginnende, zoekende ruiter tot de ervaren professional.
Deze angst komt vanuit verschillende hoeken. Bij de beginnende ruiter is het vaak de onzekerheid in de sport en het missende zelfvertrouwen, bij de meer gevorderde ruiter en professionals komt dit vaak vanuit negatieve ervaringen (bokkende, steigerende, rennende paarden, vervelende vallen, etc).

Vergeet niet dat angst een reactie is die vanuit nature komt, vroeger hadden wij dit nodig om ons te waarschuwen voor de gevaarlijke tijger en waarom we bang waren voor die tijger. Nu hebben wij als mensen eigenlijk niet zo veel meer om vang voor te zijn en valt hier dus aan te werken.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld claustrofobie is de angst voor paarden en paardrijden dubbelop. Bij claustrofobie kan je aan jezelf werken, bij paarden zit je op een levend wezen met een eigen denkwijze en reactie. Deze reactie is gebaseerd op zijn natuurlijke vluchtinstinct. Hierdoor is een paard altijd bezig met het scannen van de omgeving om hem heen, komt er geen poema uit de bosjes, moet hij vluchten of moet hij stilstaan en goed kijken.

Zodra jij gespannen gaat reageren op zijn spanning, bevestig jij zijn natuurlijke instinct en kom je in een negatieve spiraal.

Het is dus ook van belang dat je erkend dat je bang bent, maar ook dat een paard dat ook mag zijn. Je kan niet zeggen dat een paard nooit iets zal gaan doen, er is altijd een de kans aanwezig is dat hij zou kunnen bokken of rennen, maar de kans is dat je blijft zitten en lekker kan rijden is waarschijnlijk veel groter is.

Wil je meer weten? Kijk dan op een van deze pagina’s:


Bekijk mijn werkwijze

Lees meer over de manieren die ik gebruik tijdens de trainingen.

Bekijk de verschillende trainingen

Wil je met je galopangst aan de gang, ben je angstig bij een paard in stal of reguliere lessen voor onzekerheden?

Bekijk de paarden

Wil je weten met welke paarden ik de trainingen geef?