Die kriebel voor je aangaloppeerd, de zwetende handen als je op je paard stapt wanneer het waait, het gevoel van control verlies  als je paard opkijkt omdat hij een auto aan ziet komen.

Deze angsten zijn heel vervelend, ze weerhouden je er vaak van om te genieten van je grootste passie. En toch wil je niet opgeven, je geniet, of genoot, te veel van de paarden om er dan maar mee te stoppen. 

Angst en onzekerheid tijdens het rijden

Ik wil je met je angst helpen. Ik begrijp dat je liever niet galoppeert omdat het je de kriebels geeft, maar ik weet ook dat de teleurstelling na afloop nog vervelender kan zijn dan de kriebels voor de galop. We gaan je comfortzone langzaam vergroten, maar we gaan wel steeds een stapje uit je comfortzone (als je hetzelfde blijft doen, blijf je tegen hetzelfde aanlopen).
We kunnen aan verschillende hulpvragen werken, ik krijg heel veel verschillende mailtjes en telefoontjes. Misschien herken jij je wel in een van de volgende:

Situaties met je eigen paard:

Je hebt een negatieve ervaring met een paard en je wilt graag verder met dit paard, dit kan bijvoorbeeld je eigen paard zijn. Hij kan bijvoorbeeld in het verleden iets vervelends gedaan hebben, het probleem is opgelost (verkeerd zadel, tandarts, etc.) maar toch zie je er tegenop om er weer op te stappen

Situaties met ieder paard:

Je bent bang om te rijden of gaat afwachtend rijden omdat je slechte ervaringen hebt zoals vallen, controle kwijt zijn of iets anders en je bent bang dit weer mee te maken.
Heb je vroeger veel gereden en heb je nu een periode niet meer gereden? Dan kan het lastig zijn om het rijden weer op te pakken. Of wil je juist op latere leeftijd weer beginnen met rijden en je wilt liever niet gelijk de groep op de manege in? Dan is dit een leuk opstapje
Ik ben het gevoel van controle kwijt in de galop
Ik durf gewoon niet meer op te stappen, ik krijg het al benauwd bij het idee
Ik ben een keer gevallen en ik en bang dat het weer gebeurd
Ik wil gewoon weer ontspannen kunnen rijden


Wat gaan we doen?

Voor mij is het het belangrijkste dat jij weer met een relaxed gevoel kan gaan rijden, want deze sport is zo mooi, het werken met een dier geeft zo veel voldoening en de galop geeft zo veel vrijheid. Natuurlijk gaan we aan de gang met je eigen specifieke hulpvraag, maar we gaan ook vooral aan de manier van denken werken, want: 

Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest

Waar gaan we aan werken en welke dingen ga je waarschijnlijk horen?
Voor je op je paard stapt, denk niet alleen aan alles wat er fout kan gaan, maar besef dat, wat er ook gebeurt, waarschijnlijk kan je het aan, en wat nu als het niet gebeurt, als het goed gaat in plaats van fout? Hoe voel je je dan?
Zelfverzekerd zitten om je paard zekerder te laten lopen, ga diep zitten, handen laag, adem diep in en breng je zwaartepunt omlaag, dan
zakt je paard ook weer naar ontspanning
Ga proactief rijden en niet reactief (pro actieve ruiter houd zich bezig met het nu en hoe fijn zijn paard loopt, re actieve ruiter blijft bezig met wat er gebeurd is en wat er kan gebeuren)
Denk niet “please schrik niet” of “oh jee als hij maar niet bokt”, maar zet een plan op, ga veel buigen, van hand veranderen, tempowisselingen rijden, etc.
Vertrouw op jezelf en laat je paard op jouw vertrouwen, krijg vertrouwen in actief rijden, geef je paard het vertrouwen dat hij vooruit kan, een paard is een vluchtdier, bij spanning is stilstaan in zijn hoofd juist gevaarlijk, dus lekker aan het werk en laat hem op eigen benen lopen.
Begin klein. Als je de galop spannend vind, begin dan eerst je draf te verruimen, steeds meer, daarna een paar passen galop, daarna een volte en daarna door de bak.
De lessen kunnen met je eigen paard zijn of met mijn paarden, ik beschik over een paar hele lieve paarden die heel goed aanvoelen hoe de ruiter zich voelt. Ze kunnen je heel veel vertrouwen geven in jezelf en het leren vertrouwen op het paard.


Rijden

We gaan vooral veel rijden, tenzij je de combinatie met de coaching doet, dan zit de coaching er ook bij.
Met het rijden gaan we veel tempowisselingen doen om controle te krijgen. Als je ergens moeite mee hebt, kunnen we er altijd een longeerlijn bij pakken.

Zitles

Ook doen we een zitles. Dit doen we met de voltigesingel en longeerlijn of gewoon op het zadel zonder teugels met de longeerlijn. Hierbij werken we aan balans, zit en sturen.

Galopangst

Angst voor de galop speelt eigenlijk altijd wel mee. Hier gaan we mee aan de slag door het vooral veel te doen. Als je heel onzeker bent, pakken we hem de eerste paar keer aan de longeerlijn, ook tellen we de stappen, de eerste keer bijvoorbeeld maar 5 galopsprongen, daarna 7, etc.