Angsten voor paarden en paardrijden komen vaak vanuit verschillende hoeken, misschien heb jij maar last van 1 reden, misschien wel van meerdere. Het is belangrijk om te weten dat angst voor paarden en paardrijden een veelvoorkomende uitdaging is, en om het te overwinnen moet je een positieve en gefocuste mindset krijgen.

Redenen waarom je bang kunt zijn voor paardrijden

Hier zijn een aantal veelvoorkomende negatieve overtuigingen, gedachten of redenen die veel mensen tegenhouden om echt plezier te hebben in het rijden.

 1. Angst voor het onbekende: Mensen kunnen bang zijn voor paarden vanwege een gebrek aan begrip van deze dieren. Ze kunnen denken dat paarden onvoorspelbaar of gevaarlijk zijn, zelfs als dat niet het geval is. Deze angst voor het onbekende kan verlammend zijn.
 2. Negatieve zelfpraat: Mensen met angst voor paarden kunnen negatieve gedachten hebben over hun eigen bekwaamheid. Ze kunnen zichzelf vertellen dat ze niet goed genoeg zijn om met paarden om te gaan, dat ze zullen falen, of dat ze het niet verdienen om succes te hebben.
 3. Perfectionisme: Sommige mensen hebben de neiging perfectionistisch te zijn en verwachten meteen perfecte resultaten. Als ze niet onmiddellijk succes ervaren bij het overwinnen van hun angst voor paarden, kunnen ze gefrustreerd raken en opgeven.
 4. Negatieve ervaringen uit het verleden: Traumatische of negatieve ervaringen met paarden in het verleden kunnen diepe angst veroorzaken. Mensen kunnen deze ervaringen projecteren op toekomstige situaties, zelfs als de omstandigheden anders zijn.
 5. Vergelijking met anderen: Het vergelijken van zichzelf met anderen die succesvol zijn in paardrijden kan leiden tot angst dat ze nooit hun droom zullen behalen en het gevoel van minderwaardigheid. Dit kan de motivatie verminderen en de angst vergroten.
 6. Gebrek aan zelfvertrouwen: Het gebrek aan zelfvertrouwen kan iemand ervan weerhouden uitdagingen aan te gaan en nieuwe vaardigheden te leren, zoals paardrijden.

Om deze negatieve mindset te doorbreken en je te helpen angst voor paarden en paardrijden, is het belangrijk om te werken aan het veranderen van deze gedachten en overtuigingen.
Mijn lessen zijn hierop gebaseerd en ook de combinatie met de paardencoaching helpt je inzicht geven in je angsten.

 1. Les en bewustwording: Leer over paarden, hun gedrag en hun aard, om de angst voor het onbekende te verminderen.
 2. Positieve zelfpraat: Moedig jezelf aan om positieve en ondersteunende gedachten over zichzelf te ontwikkelen, en om zichzelf aan te moedigen in plaats van zichzelf naar beneden te halen.
 3. Realistische verwachtingen: Begrijp dat het normaal is om uitdagingen te hebben bij het overwinnen van angst. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en te erkennen dat succes tijd kan kosten.
 4. Verwerking van negatieve ervaringen: Als er negatieve ervaringen uit het verleden zijn, kan het nuttig zijn om deze te bespreken en te verwerken.
 5. Zelfvertrouwen opbouwen: Werk aan het vergroten van het zelfvertrouwen door middel van positieve ervaringen, kleine overwinningen en geleidelijke vooruitgang.
 6. Focus op de reis, niet alleen het doel: Benadruk het belang van de reis en het proces van leren en groeien in plaats van alleen te focussen op het eindresultaat.

Het doorbreken van een negatieve mindset bij angst voor paarden en paardrijden vereist geduld en inzet, maar met begeleiding en ondersteuning kan je snel positieve veranderingen ervaren.

Comments are closed

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.